Akcija!

Slatki pelin – bezalkoholna tinktura 30 ml

8,00 KM 7,00 KM

Prodaje: Veselčić

Slatki pelin – bezalkoholna tinktura 30 ml

Sastav: slatki pelin, biljni glicerin i medicinska destilovana voda

Prijavi nepravilnost
Kategorija: Oznake: ,

Slatki pelin kao lijek je prisutan već više od 2 000 godina u narodnoj tradiciji drevnih kineskih naroda, a od 90 – ih godina prošloga stoljeća je ušao na velika vrata i u suvremeni svet. Nekada se slatki pelin kao lijek prvenstveno koristio kao prirodni lijek protiv malarije, a kasnije je uočeno njegovo ljekovito dejstvo za jačanje imuniteta, te kod različitih oboljenja kože.

Koliko je poznato, slatki pelin kao lijek je u kineskoj narodnoj tradiciji korišten kao prirodno sredstvo protiv različitih bakterija, virusa i parazita.

Ova biljka se najčešće koristi u vidu čaja. Pored čaja, u upotrebi je tinktura alkoholna, bezalkoholna i ulje od slatkog pelina, koje je naročito preporučeno koristiti za liječenje različitih kožnih oboljenja.

Sastav i ljekovita svojstva:

Slatki pelin ima  brojne ljekovite sastojke od kojih je artemisinin najkorišćeniji. Veliki sadržaj artemisinina ga čini moćnim u borbi protiv virusa, bakterija, parazita, gljivica. U posljednje vrijeme se primjenjuje u borbi protiv nekih vrsta malignih tumora.

U sastav slatkog pelina ulaze karvakol, kamfor, luteolin, kvercetin , ali i oligo eleminti :

 • magnezijum,
 • fosfor,
 • kalcijum,
 • hlor,
 • bakar,

Ljekovita svojstava slatkog pelina su raznovrsna

 • Navest ćemo najprije njegov blagotvoran uticaj na menstrualni ciklus. Naime slatki pelin ublažava menstrualne bolove, smanjuje obilna krvarenja i intezitet promenstrualnog sindroma.
 • Pospješuje rad organa za varenje. Kvalitet života pacijenata, koji boluju od kronove bolesti se značajno popravio posle tretmana artemisininom.
 • Lokalno se primjenjuje kod infekcije kože i inficiranih rana.
 • Uništava parazite u krvi. Najefikasniji je u liječenju malarije. Za razliku od kinina ne pokazuje neželjena dejstva.
 • Pomaže u liječenju groznice, pojačava izlučivanja znoja.
 • Ublažava urinarne infekcije.
 • Pospješuje bolju cirkulaciju.
 • Djeluje protiv upala, bolnih zglobova i artritisa.
 • Umiruje bol u mišićima i stomaku.

Antikancerogena svojstva slatkog pelina bude veliko interesovanje. In vitro istraživanja pokazuju rezultate u liječenju leukemije, raka dojke i debelog crijeva.Vijetnamski ljekari ga primjenjuju za različite vrste kancera. Posebnu pažnju izazvale su informacije da ova biljka značajno i za vrlo kratko vrijeme smanjuje veličinu tumora.

Upute za doziranje:

Odrasli: 3 puta dnevno po 15 do 30 kapi rastvoriti u mlaku vodu ili čaj i Prije upotrebe bočicu tinkture dobro protresti. Nakon  7 dana korišćenja tinkture pauza  od 4  dana, a zatim sve ponoviti ako treba.

Djeca: Prije upotrebe posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da se slatki pelin ni u kom slučaju ne preporučuje koristiti tokom prvog tromjesečja trudnoće, mada je poželjno izbjegavati ga tokom cijele trudnoće, jer vrlo često njegova upotreba u ovom periodu dovodi do uginuća ploda. Uz to, ne savjetuje se upotreba ove biljke za osobe koje pate od dijabetesa, jer vrlo često može da izazove hipoglikemiju, a u pojedinim slučajevima može da izazove i izuzetno neprijatne aritmije, koje ponekad mogu da budu jako opasne.

Čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu po mogućnosti u hladnjaku.

Veselčić

0 od 5 zvjezdica
Nema recenzija

Nalazimo se u Špionici Srednjoj, općina Srebrenik, Bosna i Hercegovina.

Proizvodnjom povrća i ljekovitog bilja se bavimo od 2004. godine na površini 0,9 h.

Namjera nam je pažljivim odabirom sirovine, papirne i staklene ambalaže dati novo lice tradicionalnim proizvodima.

Naši proizvodi su u skladu s najboljim iskustivima u tradicionalnoj proizvodnji i bez upotrebe konzervansa.

Sirovina je uzgojena prirodnim načinom bez mineralnih đubriva i pesticida što daje vrhunski proizvod po kakvoći, boji, okusu i mirisu.

Posjeti Veselčić

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Slatki pelin – bezalkoholna tinktura 30 ml”

Pitanja i odgovori

Niste ulogovani.

0