Akcija!

Cikorija – alkoholna tinktura 30 ml

8,00 KM 7,00 KM

Prodaje: Veselčić

Konjogriz – alkoholna tinktura 30 ml

Sastav: korijen i 70% medicinski alkohol

Prijavi nepravilnost
Kategorija: Oznake: , ,

Ljekovita svojstva:

Konjogriz kao lijek se primenjuje za razne tegobe. Zbog sadržaja već pomenute hemijske supstance inulina ima pozitivan uticaj na prevenciju srčanih bolesti.

Smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, koji dovodi do povišenja krvnog tlaka. Upravo on povećava verovatnoću nastanka moždanog i srčanog udara.  Te tako cikorija ujedno i snižava krvni tlak.

Zatim, sveže iscijeđeni sok od listova cikorije stabilizira nivo šećera u krvi. Sadrži protein adiponektin, koji ima značaj za prevenciju dijabetisa.

Pozitivan efekat ima na krvnu sliku u slučaju da patite od anemije.

Važi za dobru prevenciju nastanka kamena u bubrezima.

Dobra je kod liječenja žutice i kod problema sa pankreasom.

Sprečava razvoj infekcije uzrokovane bakterijama, zbog svog antimikrobnog dejstva. Pored toga ima i antigljivična kao i protivupalna svojstva.

Konjogriz ljekovitost posebno iskazuje svojim uticajem na čišćenje organizma. Pospešuje tijelo da se oslobodi otrova, a to naročito djeluje na jetru i bubrege. Pojačava lučenje žuči kao i izbacivanje vode iz tijela. Te tako olakšava proces eliminacije otrova preko mokraće i crijeva. Čisti slezinu, kao i krv.

Stoljećima je primenjivana cikorija kao lijek kod artritisa, a umanjuje bol još kod reume i asteoartritisa. Zahvaljujući svom antiinflamatornom svojstvu, djeluje na bolove u mišićima i protiv upalnih procesa.

Ima smirujući efekat na naše tijelo, te tako efikasno smanjuje stres i napetost. Upravo zbog toga pozitivan efekat daje u slučaju nesanice. Samim tim ujedno ima preventivno dejstvo na prerano starenje, hormonski disbalans i bolesti srca. Kao i mnoga druga stanja koja su uzrokovana stresom.

Još dobrobiti cikorije po zdravlje

Cikorija zdravlje čini sveobuhvatno boljim. Posebno njen korijen, jer je bogat polifenolima, koji su antioksidansi. Tako njenom konzumacijom pospešuje se izbacivanje otrova iz tijela. Pa samim tim čisti i štiti sve naše organe i podstiče rad našeg imunog sistema.

Neke studije ukazuju na to da tinktura cikorije utiče na smanjenje razvoja tumora. Za njeno antitumorsko djelovanje je odgovona supstanca po imenu fruktan koju sadrži. Naročito dobro preventivno djelovanje pokazuje na rak debelog crijeva i dojke.

Jedno od najačih uticaja iskazuje na naš digestivni trakt. Stabilizuje rad organa za varenje i otklanja smetnje pri varenju. Efikasno smiruje gorušicu, smanjuje tjegobe usled gastritira, kolitisa i poboljšava usvajanje hranljivih materija u tijelu. Inulin ima dejestvo probiotika, pa tako čuva i obnavlja crijevnu floru, pospješuje varenje masti.

Zbog toga što sadrži vlakna i vitamine, ima uticaj na pravilnu peristaltiku crijeva kao i na lučenje želudačnog soka.

Cikorija za mršavljenje pomaže, jer ima pozitivan uticaj na metabolizam i dobar je saveznik u održavanju željene tjelesne mase. Zahvaljujući vlaknima kojima obiluje uspešno reguliše nivo hormona gladi (grelina) u krvotoku. Dok zbog sadržaja oligofruktoze, suzbija apetit i pruža osećaj sitosti pa tako smanjuje unos kalorija i olakšava održavanje idealne kilaže.

Sastav: korijen cikorije i 70% medicinski alkohol

Upute za upotrebu:

3 puta na dan pomiješanu sa vodom ili nekim čajem po 10 do 15 kapi.

Nuspojave:

Cikorija je biljka srodna nevenu i ambroziji. Iz tog razloga postoji mogućnost da su neki alergični na nju. Zato budite umjereni i oprezni prvih nekoliko puta prilikom njenog korišćenja.

Osobe koje imaju žučane kamence ne smiju pretjerivati sa njenom upotrebom, jer može dovesti do komplikacija. Takođe i oboleli od gastritisa trebaju biti umjereni kod upotrebe cikorije.

Kontraindikacije ima sa lijekovima za smanjenje krvnog pritiska i usporavanje otkucaja srca. Jer vodopija smanjuje usvajanje ovih medikamenata u ljudskom tijelu. Naročito je to slučaj sa lijekovima na bazi beta blokatora.

Cikorija u trudnoći nije uopšte preporučljiva. Jer može uticati na prevremenu pojavu kontrakcija, te izazivati komplikacije ili pobačaj. Dojilje takođe ne treba da je koriste.

Pretjerana upotreba može dovesti do pojave dijareje. Zato ako se odlučite zameniti svoju običnu kafu za cikorijinu, koristite je u manjim količinama.

Čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Veselčić

0 od 5 zvjezdica
Nema recenzija

Nalazimo se u Špionici Srednjoj, općina Srebrenik, Bosna i Hercegovina.

Proizvodnjom povrća i ljekovitog bilja se bavimo od 2004. godine na površini 0,9 h.

Namjera nam je pažljivim odabirom sirovine, papirne i staklene ambalaže dati novo lice tradicionalnim proizvodima.

Naši proizvodi su u skladu s najboljim iskustivima u tradicionalnoj proizvodnji i bez upotrebe konzervansa.

Sirovina je uzgojena prirodnim načinom bez mineralnih đubriva i pesticida što daje vrhunski proizvod po kakvoći, boji, okusu i mirisu.

Posjeti Veselčić

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Cikorija – alkoholna tinktura 30 ml”

Pitanja i odgovori

Niste ulogovani.

0